Parapara in Nederland
Parapara in het kort
Wat is parapara?
Parapara is een Japanse dans die voornamelijk wordt gedanst op feesten in nachtclubs. Elke routine heeft een eigen liedje en heel veel liedjes hebben hun eigen routine. Parapara wordt gedanst op eurobeat, een muziekstroming uit Italië. De dans wordt voornamelijk gedaan met de armen en iedereen danst tegelijk dezelfde bewegingen. Het doel is om gezamenlijk plezier te hebben met het doen van dezelfde dans. Niemand is dan beter of slechter dan de ander, omdat iedereen hetzelfde dansje doet.
Hoe leer ik parapara?
In deze Japanse clubs worden elke week 1 of 2 routines geleerd aan het publiek. Een andere manier om routines te leren is om dvd’s te kopen. Onder de knop 'links' en in de database kan je vinden waar je deze kan kopen. Omdat er over de hele wereld wordt gedanst, is het ook mogelijk om routines te leren van zogenaamde 'refilms'. Dit zijn filmpjes van mensen die een routine hebben geleerd en weer hebben opgenomen zodat iedereen de routine kan leren. Wel moet je hierbij oppassen dat iedereen zijn of haar eigen stijl van dansen heeft, en soms een klein beetje kan afwijken van het origineel. Soms staat er bij een filmpje dat deze 'reversed' is. Dit houdt in dat het gespiegeld is. Wanneer de danser in het filmpje zijn of haar arm naar de rechterkant van het scherm beweegt, beweeg jij ook je arm naar rechts. Een vuistregel om dit uit elkaar te houden is dat routines meestal met rechts beginnen.
Waar wordt parapara gedanst?
In Nederland wordt parapara gedanst op animeconventies, Deshima Sounds en er is ook een studentengroep die parapara danst en promoot. Op anime conventies worden doorgaans paraparaworkshops gegeven. Hier worden door ervaren paralisten 1 of 2 routines aan het publiek geleerd.
Op Deshima Sounds wordt parapara gedanst zoals in Japan. Tijdens de eurobeat dansen mensen in cirkels met elkaar, terwijl ze allemaal dezelfde routine dansen. Vlak voordat Deshima Sounds plaats vindt, wordt de lijst me verwachte tracks vrijggegeven zodat je ook nog even kan oefenen. Ook als je een routine niet kent kan je gewoon meedansen door andere te kopiëren, maar zorg wel dat je niemand in de weg staat omdat dit voor iedereen het plezier kan verminderen.
De studentengroep is Parajin, een dispuut van Kinjin en is bedoeld voor Japanologie studenten, en iedereen die interesse heeft in Japan.

  • Geschreven door Febru
  • Op 19-10-2010, 22:20 uur
  • Laatste wijziging op 04-09-2011, 22:58 uur